9 Feb 2012

Saveti za uspeh popularnih blogerki


U nedelju smo održali poslednja predavanja ovomesečnog ciklusa nase Škole.
Za sam kraj smo organizovali malo druženje sa dvema sjajnim i veoma čitanim lifestyle blogerkama iz Beograda.  Svoje znanje i iskustvo su nesebično sa nama podelile naše gošće Jelena Karakaš i Marina Arnaut.

Evo kako su one odgovorile na naša pitanja i 
šta su nam poručile:

  • Zašto blogujete?  Odgovor je veoma jednostavan: zato što vole i zato što bloguju o onome što ih interesuje i inspiriše.
  • Kako i gde pronalazite inspiraciju?  Svuda oko sebe: u časopisima, drugim blogovima, u kontaktu sa ljudima, putovanjima, na ulici.
  • Šta vam je blog doneo?  Mnogo zanimljivih situacija, upoznavanja sa nekim interesantnim ljudima, poznanstva, putovanja, prisustvo na promocijama, članke u časopisima i ličnu promociju. Blog im na neki način služi i kao CV za dalje ozbiljnije napredovanje u karijeri.
  • Kako reagujete na negativne komentare?  Marina se uglavnom trudi da razreši situaciju na miran i prijateljski način, dok Jelena pokazuje svoju borbenu stranu i jednostavno poruči nezadovoljnom čitaocu da ako mu se ne sviđa to što čita na njenom blogu, nađe sebi nešto drugo da čita.
  • Kako promovisati svoj blog?  Treba biti veoma aktivan i redovno postovati. Tu je naročito disciplinovana Marina, koja obično prvi post objavi  u 7:30 ujutru pre nego što krene na posao. Zatim tu je FB kao odličan način promovisanja bloga i naravno dobra stara metoda koja podrazumeva da ostavljamo komentare sa potpisom svog bloga na drugim veoma čitanim blogovima.
  • Da li se nekada umorite od blogovanja?  Ne, nikada, zato što je izbor tema neiscrpan i stalno se pronalazi nova inspiraciju koja te gura dalje.
  • Koliko je fotografija bitna?  Izuzetno. Vizuelna strana bloga je od velikog značaja, naročito za lifestyle blogove. Marina je odličan fotograf. Učila je i napredovala sama. O njenoj rešenosti da svoje fotografske veštine unapredi govori i činjenica da je svojevremeno kao studentkinja potrošila svoju stipendiju na bolju opremu za fotoaparat. Marina nas takođe savetuje da uvek imamo sa sobom fotoaparat (makar onaj "idiot" prim aut.), jer nikad ne znamo na šta inspirativno možemo u toku dana da naiđemo ili koga interesantnog da sretnemo.
  • Kako se izdvojiti od mnoštva tematski sličnih blogova koji se gotovo svakodnevno pojavljuju?  Jelena nam ovde otkriva svoj recept: moraš da budes originalan, istakneš se drugačijom temom, svojim porepoznatljivim stilom i kvalitetom. Sada sa ove distance od skoro dve godine kontinuiranog blogovanja Jelena kaže da kada čita svoje početne blog postove primećuje razliku u kvalitetu pisanja u odnosu na ove sadašnje. Marina dodaje da je dobro ugledati se na svoje uzore i one najbolje blogere u svojoj oblasti. I naravno uvek treba da dodamo nešto svoje, prepoznatljivo, lično.

Jelena Karakaš je vodeća lifestyle blogerka i njen rad možete pratiti na blogu Ko ne voli cipele, ne voli ni ljude. Marina Arnaut piše izuzetno čitan blog posvećen modnim outfit postovima  Frashion by Marina.

No comments:

Post a Comment