1 Feb 2012

Bloglovin', the easiest way to follow your favorite blogs.

Možda ste na nekom od blogova koje pratite primetili ovu bloglovin' sličicu. To je takozvani widget za bloglovin', ali hajde da krenemo od početka.

Šta je zapravo bloglovin'?
U pitanju je sjajan i potpuno besplatan servis koji vam omogućava da pratite vaše omiljene blogove i da toj listi stalno dodajete nove. Umesto da svakog dana idete na pojedinačne adrese blogova koje pratite, kako biste videli šta ima novo, i pri tom imate mnoštvo otvorenih tabova na ekranu, registracijom na bloglovin' ćete moći da na jednom mestu, uz na primer jutarnju kafu, uživate u veoma preglednom prikazu najnovijih postova vaših omiljenih blog destinacija. 

Kako bloglovin' radi?
Ukoliko želite da pratite vaše omiljene blogove?
  1. Prvi korak je da odete na http://www.bloglovin.com i da se putem vaše e-mail adrese prijavite (sign up). Na vaš mail će stići poruka da ste prijavljeni koja počinje sa: 'Hi, You're nearly there! Just click this link to verify your email address and start using bloglovin'.
Link vas vodi na sajt sa blogovima gde ćete svojoj listi početi da dodajete već ponuđene popularne blogove ili tražite svoje omiljene.  Da biste pratili neki blog potrebno je da blog ima RSS ikonicu. {Šta ta ikonica konrektno radi i koje su njene prednosti, o tome ćemo detaljnije sledeći put.} Sada idemo dalje: u  account delu na bloglovin'-u pod settings možete da izaberete opciju da ukoliko želite primate putem mejla notifikacije o svakom updejtu bloga koji pratite. Bloglovin' radi i na vebu, kao i na smart phonovima, pa ukoliko imate iPhone ili Android potražite bloglovin' aplikaciju. 

Ukoliko imate blog i želite da vaš blog prate putem bloglovin'-a?


Prvi korak je da svom blogu dodate RSS feed (RSS ikonicu) preko koje će sadržaj vašeg bloga da putuje do bloglovin' -a. To ćete uraditi jednostavno: 
  1. na Bloggeru idite na dashboard
  2. kliknite na design
  3. izaberete add a gadget 
  4. pod basics među ponuđenim opcijama izaberete subscription links
  5. kliknite na view blog da vidite rezultate, ili idite na layout i premestite gadget na mesto po želji.
Sada ste svom blogu dodali RSS. Sledeći korak je da odete na  http://www.bloglovin.com/en/widgets i kliknite get this icon ispod jedne od ikonica po izboru . Voilà!  
Sada ne samo da možete druge da pratite, već će i drugi pratiti vas. 

Iako bloglovin' omogućava praćenje tematski različitih blogova, nekako je najpopularniji u lifestyle i modnoj zajednici. Njegovi švedski osnivači kažu da je on najveći jedinstveni indeks blogova u modnoj katergoriji, sa preko 3, 5 miliona korisnika, dok je prosečni korisnik, ili bolje rečeno korisnica, dvadeset dvogodišnjakinja koja ovaj servis posećuje oko 50 puta nedeljno.
Kako izgleda trenutna lista najpopularnijih i up and coming blogova pogledajte ovde

Bloglovin' organizuje i dodelu godišnjih nagrada za svoje najpopularnije blogere. Ovogodišnja dodela se održava 12. februara u Njujorku, a biće i live streaminga
Nominovani su podeljeni po kategorijama od kojih su 
  • Personal Style
  •  Street Style
  • Blogger of the Year 
samo neke. Ukoliko želite da glasate za vaš omiljeni blog i da pratite dešavanja oko nagrada posetite http://www.bloglovin.com/awards
Za sva dodatna pitanja oko bloglovin' odgovore možete potražiti na 

I za kraj lepa vest: od sada i Školu bloga možete da pratite putem bloglovin'-aSamo kliknite na plavu ikonicu u gornjem desnom uglu i uživajte!

2 comments:

  1. Za blogove na Wordpress platformi - idite na Vidget i Get this Icon ... upisite wordpress.com u sledeci prozorcic, i pratite uputstva :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Magrit
      Hvala ti za dodatni savet :) Ko bude koristio Wordpress bice mu od pomoci.

      Delete