20 Feb 2012

Da li koristite Pinterest?


A imamo i iznenađenje za vas :)

U jednom od prošlih postova smo vam predstavili bloglovin', sjajnu i korisnu alatkicu za praćenje vaših omiljenih blogova. Ove nedelje vas upoznajemo sa jednom novom i uzbudljivom društvenom mrežom Pinterest, o kojoj svi pričaju.

U pitanju je prava slatka divota bez koje ne znamo kako smo mogli ranije. Ne, zaista ne preterujemo kada kažemo da je Pinterest nešto posebno u šta ćete se i sami uveriti kada počnete da ga korisite.

Šta je zapravo Pinterest i čemu on služi?  
U pitanju je vaša virutelna, personalizovana, hajde da kažemo, tabla od plute (sećate je se?), na koju smo čiodicama kačili sve što bi nam se svidelo i privuklo pažnju iz nama omiljenih časopisa. Pinterest je njena savremena, sofisticirana web-based verzija, na kojoj ćete kreirati sopstvene kolekcije sličica koje vas inspirišu i motivišu i istovremeno ćete pratiti kolekcije drugih korisnika.

Pinterest se koristi da se planira putovanje iz snova, da se na jedno mesto skupe neverovatno maštovite ideje za savršeno venčanje ili dekoraciju prostora. Na Pinterestu možete da organizujete kolekciju vaših omiljenih recepata ili modnih stilova koji vam privuku pažnju. Zapravo, mogućnosti i ideje su beskonačne, ovo je samo mali broj, a vaše je samo da gledate, kačite, organizujete po kategorijama i delite sa drugima. I naravno uživate.



Kako se postaje član Pinteresta

Za sada je ovo zatvoreni klub izabranih i pristup mu je samo po pozivu, ali odaćemo vam jednu tajnu sada:  kada budete pročitali ovaj tekst do kraja saznaćete kako da i vi postanete član ovog ekskluzivnog kluba.
Pa hajde da krenemo!


Šta čini Pinterest prepoznatljivim?
{Postoje dva bitna elementa Pinteresta na koja treba da obratite pažnju: pinovi i table}
  • Pin (pin) je zapravo svaka slika koju okačite na jednu od svojih tabli (boards). Sliku možete dodatno da opišete tekstom, a postoji i  mogućnost da na šem brauzeru (Firefox, Chrome, Opera, Safari, Explorer) dodate Pinterest pin it button koji će sliku brzo pinovati, odnosno kačiti sve slike koje vam se svide dok budete surfovali vebom.
  • Boards Na table (boards) kačite svoje slike (pinove). Table možete da nazovete kako vi želite. One obično dobijaju tematske nazive.  Kada se prvi put prijavite na Pinterest, biće vam  ponuđene neke od tabli kako bi vam bili olakšani prvi koraci. Sve table uvek možete da obrišete ili da im promenite naziv.
  • Followers/Following Kao i kod svih društvenih mreža vi pratite druge i oni vas prate.Vaši pinovi (kao i FB statusi ili Twitter tvitovi) se pojavljuju na stranici ( Pinterest stream) vaših folovera, i obratno, vi vidite pinove onih koje pratite na početnoj Pinterest stranici. Da li ćete pratiti sve table neke osobe, ili samo pojedine koje vas interesuju, zavisi od vas. Pinovi koje vidite na vrhu vašeg streama su najpopularniji pinovi na osnovu repinovanja i lajkova koje su dobili. 
  • Re-Pin Vi na svoju tablu možete da repinujete pinove drugih korisnika, pritom možete da promenite i tekst tog pina. 
  • Like Možete da lajkujete pin i vaši lajkovi će se pojaviti u odvojenom streamu, kome drugi mogu da pristupe preko vašeg profila.

Pinterestova search opcija je izvrsna te kada naiđete na pin koja vam se naročito sviđa, nudi vam se mogućnost da istražite sve pinove koji se nalaze na toj tabli.

Koje su najpopularnije Pinterest kategorije?
Places
Food
Decor
Humor
Organization
DIY
Načini korišćenja Pinteresta 
Pinterest možete da koristite da biste sakupljali na jednom mestu različite slike koje vam se dopadaju, da pronalazite inspiraciju ili da uzivate u sjajnom ukusu i stilu drugih njegovih korisnika, ali kao i sa svim društvenim mrežama, dok sami ne probate ne znate koliko će vam se svideti i šta će vam odgovarati.

I sada na kraju, kao što smo obećali:  kako da postanete član Pinteresta?
Ostavite komentar na ovaj post (ne zaboravite email adresu) i mi ćemo vam poslati Pinterest pozivnicu. As simple as that!

Ovo je samo uvod u Pinterest, stoga stay tuned, jer vas uskoro očekuje post u kome objašnjavamo "korak po korak" kako da najbolje iskoristite pogodnosti koje Pinterest nudi.

Do tada uživajte i neizmerno se zabavljajte!

10 comments:

  1. Lepo napisano za svakoga ko se pita o cemu se tu radi. Pozz

    ReplyDelete
  2. Hvala Natasha. Nadamo se da će biti mnogima od koristi ovo naše uputstvo. Hvala ti što nas pratiš :)

    ReplyDelete
  3. Stvarno lepo napisano i objasnjeno!
    ruzicabucic@yahoo.com
    Hvala! pozz :D

    ReplyDelete
  4. Ja sam otvorila Pinterest da bih okacila svoje slike radi promocije(u pitanju su poslovi reklame i fotografije) posto fejsbuk ne koristim. Imam utisak da nisam izabrala dobar sajt.Imate li preporuku koji je najbolji sajt za to?
    marina.ilic.bella@gmail.com

    ReplyDelete
  5. ..dakle zelim na jednom mestu okaciti svoje slike i kraci tekst o cemuy se radi, potom slati raznim firmama.
    marina.ilic.bella@gmail.com

    ReplyDelete
  6. mejl je sladjanafilipovic6@gmail.com :)

    ReplyDelete
  7. Hvala na objasnjenju.
    ljilja.bg.61@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Stvarno ste lijepo objasnili sve.
    Puno hvala na tome

    ReplyDelete