8 Aug 2012

5 saveta kako da povećate posetu na blogu

Za sve vas koji već pišete blog ili nameravate da započnete jedan, evo nekoliko korisnih saveta kako da privučete čitaoce.


1. Pišite kvalitetno i kontinuirano
Kvalitet vašeg bloga određuje sadržaj na njemu.  Ukoliko birate teme interesantne vašoj publici, prikazujete ih na originalan i kvalitetan način, onda ste na dobrom putu. Ne morate da pišete svaki dan, ne morate ni svaki drugi, ali potrebno je da postoji neki fin kontinuitet koji održavate redovnim postovima. Veoma bitna stvar jeste da učestalost vaših postova omogućava Googleu da vas primeti i time postajete vidljivi na pretraživaču.

2. Dobar dizajn zlata vredi
Imati blog koji je lep na oko je prava milina, kako za vas, tako i za vaše čitaoce, jer jedna stvar koju ne smemo da zaboravimo jeste da je prvi utisak veoma bitan.  Kada neko poseti vaš blog prvi put, i pre nego što se upusti u čitanje postova, nesvesno će oceniti izgled onoga što vidi i doneće odluku “sviđa mi se ili ne”. Vaš blog je kao prazno platno koje treba opremiti tako da odražava vaš stil, ali i da zadovoljava kriterijume i očekivanja vaše publike. Bilo da koristimo Blogger ili Wordpress, postoji pregršt već gotovih tema, koje uz manje modifikacije i lični pečat mogu da izgledaju izuzetno.

3. Omogućite praćenje vašeg bloga putem RSS feeda i emaila
Kada neko prvi put poseti vaš blog i dopadne mu se šta vidi pomisli “ovde ću često dolaziti”. U praksi šanse za to su male, jer postoji toliko interesantnih blogova, da je vrlo verovatno da će ova osoba sutra otići na drugu destinaciju koja joj se dopala, a prekosutra ne neku novu i tako dalje.  Zato olakšajte vašim posetiocima da vas redovno prate, a sebi ćete obezbediti kontinuiranu posetu tako što ćete na vidno mesto na blogu jasno istaknuti oznake za RSS feed i “subscribe” opcije putem emaila. 

4. Budite prisutni na mestima gde se vaša publika okuplja
Razmislite:gde se na vebu nalazi publika koju bi interesovalo ono o čemu pišete, ali ona za vas još ne zna. Postoje različite online zajednice, forumi, blogovi drugih autora, sajtovi, društveni mediji, naročito FB, gde su vaši budući čitaoci aktivni.  Postanite i vi deo te zajednice,  usvojite njena pravila komunikacije i lepog ponašanja. Učestvujte u diskusiji. Ostavljajte korisne komentare i delite zanimljiv sadržaj.

Veoma korisna jeste i aktivnost na blogovima drugih autora. Lepo je dobiti komentar, a još lepše je imati komentare stalno. U cilju promocije vašeg bloga ostavljajte komentare na blogovima iste ili slične sadržine.  Na ovaj način povećavate vidljivost kod posetilaca bloga na kome komentarišete, a istovremeno ostavljajući komentar učestvujete u blog online zajednici.  Nemojte biti spameri i ostaviti samo link do vašeg bloga. Autor će ga sa pravom ukloniti, već ostavite smisleni konkstruktivni komentar, a u potpisu stavite ime vašeg bloga i veb adresu.  Budite konzistenti i uvek koristite isto ime bloga u potpisu na svim mestima na vebu.  Na taj način radite i na brendiranju vaše blog destinacije.

5. Koristite FB i Twitter
Društveni mediji, naročito Facebook i Twitter su kod nas veoma popularni. Iskoristite ih da širite svoj sadržaj, razgovarate sa svojim čitaocima i uspostavljate kontakt sa novim. Ukoliko već nemate "fan page" na Facebooku ili otvoren nalog na Twitteru, učinite to. Naravno prvim sledećim postom na blogu obavestite vaše citaoce da od sada mogu da vas prate i preko FB i TW. 

No comments:

Post a Comment