16 Aug 2012

Happy 100th Birthday, Julia Child

Julia Child (15. 8. 1912.) je sinonim za kućno kulinarstvo, figura larger than life, koja je približila francusku kuhinju američkoj čitalackoj i televizijskoj publici. 

Julia je primer jake želje i čvrste rešenosti. Svojom visinom od 188 cm nadmašivala je gotovo sve oko sebe. Osećajući se neprilagođenom, udala se za ondašnje vreme kasno, u 36. godini, ali za osobu koja će joj postati najbolji prijatelj i najveća podrška. Njegova karijera odvela ju je u Paris, gde se susreće sa francuskom gastronomijom koja je oduševljava. Julia odlucuje da vreme utroši ozbiljno učeći što više o kulinarstvu, sasvim mu se posvećujući.  Piše prve kuvare. 

U kulinarskom svetu gde dominiraju muškarci, niko se tada još nije drznuo da francusku kuhinju, komplikovanu i za zapadnjački ukus, tešku, prenese preko okeana. Po povratku u Ameriku Julia edukuje i zabavlja televizijske gledaoce svojim kulinarskom programom.  Sredini navikloj na gotovu hranu, koju samo treba podgrejati u mikrotalasnoj, Julia šarmantno objašnjava kako da uživaju kuvajući sa svežim namirnicama. Julia postaje poznata je po svom obožavanju butera, koje koristi u velikim količinama, kao  i po jedinstvenom i iskrenom stilu prezentovanja tokom emisija.  Čuvena je bila i po svojim odlučnim izjavama, koje su prerasle u citate.

Julia Child je bila inspiracija za mnoge, pa i za Julie Powell, na osnovu čijeg je bloga,  pretočenog u knjigu nastao i film Julie & Julia.  

Ukoliko ga niste odgledali uživaćete u toploj ljudskoj priči, gde želja i upornost predstavljaju put do uspeha.



Julie & Julia (trailer)


No comments:

Post a Comment